Wróć do Bloga | Wróć do Portfolio | Dodajesz komentarz:

Dzisiaj dostałem spam od... Radia Maryja !!

Dodane 23 maja 2006 o 23:57:30 w kategorii ' Internet ',

Tego jeszcze nie było. Dostałem dzisiaj niechcianą przesyłkę od Radia Maryja z taką oto treścią:

Bracia w wierze, Członkowie Rodziny Radia Maryja! Nasza strona WWW uległa gruntownej przemianie. Jesteśmy szczęśliwi mogąc zaprezentować Wam owoc naszych wielomiesięcznych starań. Oprócz dotychczasowych informacji na temat rozgłośni i Rodziny Radia Maryja, teraz dostępne są w Internecie także aktualności z życia Ojczyzny oraz Forum Przyjaciół Kultury, promujące światło nauki Chrystusa poprzez dialog i świadectwo ludzi myślących. Zapraszamy serdecznie: http://www.radiomaryja.pl/ Redakcja serwisu WWW rozgłośni Radia Maryja

Co ciekawe jednak adres podany w przesyłce (www.radiomaryja.pl) tak naprawde odnosi się do lokalizacji www.radiomaryja.be . Już myślałem że to jakiś żart i ze ktoś się podszywa jednak wchodząc na www.radiomaryja.be otwiera się www.radiomaryja.pl :) czyli tak jakby wykupili sobie nową domenę i z tego spamują bo email przyszedł z redakcja@radiomaryja.be. Jednak jak widać polscy spamerzy są coraz bardziej aktywni ;)


Komentarze:

 Zibik
Dnia 24 maja 2006, o godzinie 01:07:01

Ewentualnie to jakaś "złośliwa" strona :)

 Karol
Dnia 24 maja 2006, o godzinie 08:47:33

No właśnie o to chodzi że nie..

 tonid
Dnia 24 maja 2006, o godzinie 10:44:22

Moim zdaniem przygotowują się do jakiejś "akcji". Najpierw spamują, by rozreklamować niby nową domenę, a potem zmienią zawartość strony (obecnie kopia oficjalnej), np. na jakiś żart lub, co gorsza, sądząc po spamowaniu, np. phishing.

 Karol
Dnia 24 maja 2006, o godzinie 10:49:04

Wszystko na to wskazuje, w źródle strony (radiomaryja.be) mamy coś takiego:

<HTML><HEAD><TITLE>Radio Maryja - Katolicki Głos w Twoim Domu</TITLE><META NAME="Keywords" CONTENT="Radio Maryja, waira, nacjoalizm"><META NAME="Description" CONTENT="Kredyty mieszkaniowe z poręczeniem Ojca Dyrektora"></HEAD><FRAMESET ROWS="*,0"><FRAME SRC="http://ircgalaxy.pl/hello" MARGINHEIGHT=0 MARGINWIDTH=0 NORESIZE></FRAMESET>

<NOFRAMES>Kredyty mieszkaniowe z poręczeniem Ojca Dyrektora</NOFRAMES></HTML>

 Karol
Dnia 31 maja 2006, o godzinie 10:49:27

Teraz już wiem, był to najzwyklejszy trojan który łapało się podczas otwierania strony internet explorerem, na szczęście nie używam tego badziewia. Opera Rulez !

 Koval
Dnia 31 maja 2006, o godzinie 12:19:07

pinkna ta ich nowa strona

Dodaj komentarz
Login:
Hasło:
Portfolio Email